De wereld van Klaas Taselaar ziet er sinds twee maanden geheel anders uit. “Mijn beroep is het samenbrengen van professionals om kennis en meningen met elkaar te delen. Dat wordt lastig als je aan 1,5 meter om iedereen heen moet voldoen. Toch moeten mensen van elkaar leren en met elkaar van gedachten wisselen.”

Wat nu? Wat willen mijn opdrachtgevers? Dat is wisselend. Wat uitgesteld kan worden, wordt uitgesteld. Het is wachten op betere tijden. Kleine expertmeetings gaan gewoon door. Kwestie van 1,5 meter organiseren. Prima te doen. Interessant zijn de hybride vormen.

Bij de hybride vormen combineer je een qua omvang toegestane live bijeenkomst met digitale vormen. Is een interessante ontwikkeling. Eigenlijk is het een kwaliteitsverbetering. De kritiek op congressen is vaak, dat het vluchtige kennisbijeenkomsten zijn. De opbrengst voor de deelnemers is beperkt. Er wordt veel kennis aangeboden, maar deelnemers kunnen daar maar in beperkte mate gebruik van maken.

Het voordeel van streaming van het programma is, dat deelnemers nooit meer iets hoeven te missen. Bovendien kunnen organisatoren kennis toevoegen en kunnen deelnemers achteraf actief met elkaar communiceren als ze dat willen. Daarmee creëer je communities rond thema’s en vakgebieden en ga je de vluchtigheid te lijf.

Een andere les is, dat echt digitaal congresseren iets anders is dan een live programma digitaal programmeren. Het is een eigen vorm met eigen mogelijkheden. De deelnemers moeten voortdurend uit hun televisiemodus worden bevrijd en op een intelligente en speelse manier aan het denken worden gezet. Digitale programma’s zijn kort, intensief en afwisselend. En moeten stimulerend worden gemodereerd.

Programmamakers worden gedwongen om nog scherper van inhoud naar vorm te denken. Welke onderdelen vereisen toelichting, waar ga je over discussiëren, wat kan er in interviewvorm en waar kan een filmpje van worden gemaakt? Goede graphics zijn essentieel. De landelijke nieuwszenders zoeken in hun bulletins voortdurend naar nieuwe beeldtaal. Kijk er goed naar en leer ervan.

Dus ook als we weer gewoon naast elkaar mogen zitten, is dit toch wel de belangrijkste ervaring. Benut de opbrengst van deze tijd en voeg de nieuw opgedane kennis toe aan de bestaande concepten. Congressen worden er waardevoller door. Dat ontmoeten regelen deelnemers zelf wel. Daar maak ik mij geen zorgen over. Maar de kwaliteit van kennisoverdracht en kennisuitwisseling kan digitaal worden verrijkt.

Vaak heb je een zetje nodig om je werkwijze aan te passen. Kwaliteit is voor een belangrijk afhankelijk van ervaring en routines. Daarmee beperk je je risico’s. Waarom zou je te veel gaan experimenteren als de evaluaties goed zijn? Je voegt mondjesmaat nieuwe elementen toe en bent blij en tevreden als deze worden herkend en gewaardeerd.

Dat zetje is nu social distancing. Onze leveranciers en wij moeten overleven en dat stimuleert het creatieve denken. Ellende verbindt enorm. En er lag natuurlijk veel op de plank te wachten. Ik ben helemaal niet pessimistisch over de toekomst. Probeer mijn tijd goed te gebruiken, nieuwe gedachten tegen iedereen aan te houden en vooral goed te luisteren. We komen hier beter uit met elkaar. Daar ben ik van overtuigd.