Eerste Binnenhoflezing schot in de roos

De eerste Binnenhoflezing aan het eind van het politieke seizoen was een schot in de roos. Prof. dr. Jouke de Vries zette op 7 juli de nieuwe lezing voor de komende jaren neer. Met de Binnenhoflezing brengen we een bescheiden hommage aan het eeuwenoude regeringscentrum van ons land. Het feit van die eerste lezing was ook een stille getuige van het tienjarig bestaan van ons kantoor aan het Haagse Smidswater.

Diagnose en perspectief

Politicoloog De Vries, bestuursvoorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen, behandelde op de valreep van het zomerreces de vraag: ‘Waar zijn we met z’n allen in terechtgekomen?’ Hij duidde de actualiteit, wees op dieperliggende ontwikkelingen, stelde de diagnose en bood de politiek ook perspectief. Dat deed hij als wetenschapper die de vrije gedachte koestert.

Langs deze lijnen zet Jouke de Vries ons ook aan het denken over de tweede Binnenhoflezing, op woensdag 6 juli 2022. Hopelijk mogen we dan heel wat meer gasten ontvangen. Ditmaal was het wegens de coronacrisis eerst nog hoogst onzeker of we de lezing wel konden beleggen. Toen de kust vlak voordien toch veilig bleek moesten we ons tot een zeer kleine kring aanwezigen beperken om dit moment niet voorbij te laten gaan.

Educatief programma

In de naam van de lezing ligt al veel besloten. De plaats van handeling voegde daar nog heel wat aan toe: museum Escher in het Paleis. Het Binnenhof zelf gaat de komende jaren op de schop, terwijl vanuit dit paleis aan het Lange Voorhout vroeger de rijtoer op Prinsjesdag begon. Directeur Marcel Westerdiep van het museum bood ons niet alleen gastvrijheid maar lichtte ook zijn educatief programma toe dat bijzonder aansprekend is.

Na de Binnenhoflezing speelde de gelauwerde celliste Amber Docters van Leeuwen les mots sont allés van Luciano Berio en Cello Suite No.1 in G major van Johann Sebastian Bach. Eddy Habben Jansen, co-auteur van Het Haagse Binnenhof | acht eeuwen centrum van de macht en oud-directeur van ProDemos, zwaaide het Binnenhof lof toe. Hij deed dat ook in de gestalte van uiteenlopende bewoners hiervan.

Dank

De eerste Binnenhoflezing werd georganiseerd door S&V training, coaching en advies, nieuwe loot aan de stam van Schinkelshoek & Verhoog (S&V). Ook dankzij de betrokkenheid van onder andere Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en het Montesquieu Instituut was de lezing, die veel aandacht kreeg in de pers, een succes. Iedereen die hieraan bijdroeg willen we hiervoor zeer bedanken.

 

Gert Jan Verhoog, 27 augustus 2021

Gert Jan Verhoog

 

Bekijken van de Binnenhoflezing kan via YouTube.

N.a.v. de Binnenhoflezing was prof. De Vries te gast bij podcast BNR Newsroom Den Haag.

NRC publiceerde een artikel op basis van de tekst van de Binnenhoflezing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Schinkelshoek & Verhoog
  • Smidswater 27
  • 2514 BW Den Haag
  • (070) 820 91 00