Dutch Digital Agencies (DDA), brancheorganisatie van de 140 digitale topbureaus van Nederland en opdrachtgever van S&V, lanceert de zogeheten Digital Help Squad: met online digitale spreekuren helpen leden van DDA belangeloos ondernemers en organisaties die in nood verkeren door de coronacrisis: www.digitalhelpsquad.nl.

Sociale afstand stelt nieuwe eisen

‘In deze tijd van ‘social distancing’ zijn we als maatschappij steeds meer afhankelijk van digitale hulpmiddelen om te blijven functioneren. Tegelijkertijd zijn ondernemers, scholen, horeca, lokale overheden en verpleeghuizen vaak digitaal niet klaar om aan de nieuwe eisen die social distancing aan ons stelt, te voldoen’, onderkent voorzitter Ivo Roefs van DDA (www.dutchdigitalagencies.com). ‘Om die kloof te overbruggen helpen de beste digitale bureaus van Nederland met de onlangs gelanceerde Digital Help Squad.’

Roefs: ‘Door de coronacrisis staan ook veel kleine fysieke ondernemers aan de rand van de afgrond. Denk aan fysieke winkels, kappers en schoonheidsspecialisten, sportscholen, restaurants, vervoerders en bloemisten. Veel van deze partijen hebben nog geen professionele digitale omgeving en lopen met vragen rond. Daarnaast worstelen bijvoorbeeld scholen en verpleeghuizen hoe zij online contact kunnen houden met hun scholieren en familieleden van patiënten en lokale overheden met de digitale informatievoorziening aan burgers’.

Door het hele land

Met de Digital Help Squad biedt DDA belangeloos een helpende hand met online digitale spreekuren door het hele land. Tijdens gratis webinars door leden van DDA krijgen gedupeerden antwoorden op vragen als: hoe richt ik snel een online omgeving in voor mijn fysieke winkel die niet meer open mag? Hoe kom ik online van mijn winkelvoorraden af? Hoe verzorg ik digitaal onderwijs? Hoe houd ik online contact met familie?

Roefs: ‘Als digitale sector kunnen we een aanzienlijke bijdrage leveren in deze onzekere tijden. Uit navraag onder onze leden blijkt dat een groot deel van hen hun diensten gratis beschikbaar stelt om gedupeerden te helpen. Met onze digitale skills kunnen we in deze tijden van crisis een helpende hand bieden. Dit is het moment om in actie te komen!’

Meer informatie over de gratis digitale spreekuren staat op de website van Digital Help Squad: www.digitalhelpsquad.nl.

Kraamkamer van digitale initiatieven

De leden van DDA vormen met elkaar een kraamkamer van nieuwe digitale initiatieven. Zo ontwikkelen ze apps om besmettingen en risicovolle locaties beter in kaart te brengen, de campagne #DASLIEF, een digitaal initiatief voor samen aan tafel voor de voedselbank, een site voor spotgoedkope boeken en verhalen ‘voor alle thuisblijvertjes’, een bezorgdienst voor de markt en een initiatief om ondernemers te helpen die ‘met een briljant digitaal-idee rondlopen dat de samenleving kan helpen, maar dat ze zelf niet van de grond krijgen’.

Ernstige zorgen over uitwerking van NOW

Intussen maakt DDA zich ernstig zorgen over de coronaregeling Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW). ‘Dit is funest voor veel van onze bureaus’, licht Roefs toe. ‘Los van de enorme inspanning die de overheid nu levert met een uitgebreid maatregelenpakket voor ondernemers is de korte conclusie dat snelgroeiende bedrijven per definitie met deze regeling minder geholpen zijn’.

De pijn zit ‘m in de wijze waarop de 20% omzetdaling berekend wordt, meent Roefs. ‘Helaas heeft de overheid ervoor gekozen deze omzetdaling alleen te relateren aan het gemiddelde over 2019. Dit heeft flinke gevolgen voor groeiende bedrijven.’ Onder de leden van DDA zijn er veel snelgroeiende bedrijven die met flinke omzetverliezen te maken krijgen door de stilvallende economie. Directeur Annemieke Deering van DDA: ‘Deze moderne motoren van de economie krijgen nu de grootste klappen door het uitblijven van steun’.

Kom snel met extra maatregelen

DDA roept de overheid om snel met aanvullende maatregelen te komen waar snelgroeiende bedrijven baat bij hebben. Deering: ‘Het zou zonde zijn als snelgroeiende bedrijven de dupe worden van deze regeling. We doen dan ook een beroep op het gezond verstand van de verantwoordelijke ministers om nadrukkelijk oog te hebben voor de belangen van de Nederlandse groeiondernemers. Dit is ook in het belang van de Nederlandse economie’.

Een oplossing kan zijn een accountantsverklaring af te geven om een eventuele stevige omzetgroei in 2019 aan te tonen. Zo is een vergelijking mogelijk met de daadwerkelijk omzet van de onderneming, voordat de Coronacrisis startte.