16 maart gaan we weer naar de stembus om de nieuwe gemeenteraden te kiezen. De weken daarna kiezen de gemeenten hun nieuwe wethouders en de nieuw gekozen fracties hun fractievoorzitter. Dan gaat iedereen aan het werk in zijn of haar gemeente. En dan zal er weer heel veel vergaderd worden.

Gerdi Verbeet
Foto: Lex Draijer

Gerdi Verbeet

Al die vergaderingen moeten ook worden voorgezeten. Dat is een niet te onderschatten karwei. Zonder een goede voorzitter wordt de bijeenkomst een rommeltje, raakt de agenda niet afgewerkt of zijn de besluiten niet helder. Daarom schreven Gerdi Verbeet en Alexander Rinnooy Kan in 2014 het boek Voorzitter! De kunst van het voorzitten zonder hamer. De bedoeling was om hun ervaringen te delen met voorzitters van verenigingen, clubs én gemeenteraden, om hen te helpen bij hun verantwoordelijke taak. Zowel in de raadszaal als daarbuiten.

Acht jaar na het verschijnen van dat boek ziet de wereld er heel anders uit. Corona heeft het hele leven overhoopgegooid, zowel privé als zakelijk. Opeens zaten we allemaal thuis in plaats van in een vergaderzaal en keken we via laptop of tablet naar de gezichten van collega’s op pasfotoformaat. In het begin werd je er behoorlijk treurig van en vonden we het lastig. Maar gaandeweg merkten we allemaal dat online vergaderen ook enorme voordelen heeft. Het voorkomt ergernis als je niet meer met de fiets door de regen hoeft, of met een overvolle tram of trein. En het scheelt enorm veel tijd.

Online vergaderen

Niet alleen de tijd voor de reis, maar ook voor de vergadering zelf, want vergaderen op afstand bleek vanzelf te leiden tot een zakelijker aanpak met veel minder ruimte voor uitweidingen of geklets. Zo werd het idee van vergaderen ingrijpend veranderd. En daarmee dus ook de rol van de voorzitter. We hebben geleerd ermee  om te gaan. Er ontstonden soms nieuwe mogelijkheden en nieuwe kansen – ook bij de ouderwetse fysieke vergadering, want die verandert net zo goed nog steeds. We hebben geleerd welke vergaderagenda’s en thema’s zich goed lenen voor de online variant en welke niet – ook als het gaat om vergaderingen van gemeenteraad of raadscommissies.

Maar wat er allemaal ook veranderd is, nog steeds hangt het slagen van de vergadering voor een groot deel af van de voorzitter. Daarom maakten Gerdi Verbeet en Alexander Rinnooy Kan een nieuw boek dat ingaat op het nieuwe vergaderen. Een handleiding voor mannen en vrouwen die de komende periode vergaderingen gaan voorzitten – zowel de klassieke fysieke vergaderingen als online bijeenkomsten.

Masterclass

Schinkelshoek & Verhoog (S&V) gaat de komende tijd masterclasses organiseren voor de “nieuwe voorzitters”. We zullen het initiatief nemen om dit ook samen met partners aan te bieden. De masterclasses worden gegeven door Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer en oud-voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Oud-NOS journalist en voormalig RVD-directeur Jaap van der Ploeg treedt op als gastheer. De masterclasses beslaan een dagdeel en zijn per keer toegankelijk voor 40 personen zodat het interactieve karakter goed tot zijn recht kan komen.

Interesse of vragen voordat er data zijn geprikt? Mails zijn welkom via masterclass@schinkelshoekverhoog.com, of neem contact op met Kees Verhoog. Meer informatie over de masterclass zal binnenkort worden gecommuniceerd.

 

Jaap van der Ploeg, februari 2022