Beste lezer,

Op dinsdag 31 december 2019 pakte de Volkskrant uit met een groot artikel getiteld ‘Wat ze allemaal dachten over 2020’. De schrijver had de meest uiteenlopende prognoses uit vroeger tijden over het jaar 2020 verzameld en constateerde dat de meeste daarvan niet waren uitgekomen, om vervolgens te concluderen: “Er is een horizon waarachter scenario’s schetsen verandert in koffiedik kijken en zelfs de beste prognose nattevingerwerk wordt. Vaak gebeurt er iets dat niemand had kunnen bedenken.”

Profetische woorden, temeer omdat er tussen de tientallen voorspellingen die aan bod komen in het artikel met geen woord wordt gerept over een virus of pandemie. Van de term ‘lockdown’ had op 31 december 2019 nog niemand gehoord en dat we ons met Kerst omwille van de volksgezondheid thuis zouden moeten opsluiten had al helemaal niemand kunnen bevroeden, ook niet toen de eerste berichten over een besmettelijk virus uit China ons bereikten.

Hoe graag we ook zouden terugblikken op diverse thema’s uit het afgelopen jaar, een korte blik op de eerdere edities van onze Haagse Bode laat zien dat het thema ‘corona’ vrijwel alles heeft beheerst. “Voorspellen is moeilijk… vooral van de toekomst,” zo refereerde Meindert Stolk in maart, naar aanleiding van de eerste besmettingen in Nederland, aan Wim Kan. Later in het jaar verschenen van onze associés en medewerkers bijdragen over onder andere filantropie in crisistijd, “communiceren in crisistijd,” “congressen in coronatijd,” “kansen voor onderwijs door corona,” “de juiste snaar in een veranderende samenleving,” “verkiezingen in coronatijd” en digitaal lobbyen in Brussel.

Een vooruitblik op 2021 voelt als een verplicht nummer, maar in het licht van bovenstaande reflecties ook als lichtzinnig. De laatste keer dat er zo’n groot vraagteken achter het nieuwe jaar stond moet eind 1999 zijn geweest, toen de wereld in spanning afwachtte of de computers de stap naar het nieuwe millennium konden maken. In 2000 was het vraagteken op 1 januari echter verdwenen. In 2021 zal ook na het ontkurken van de champagne veel ongewis blijven. Wel bieden de feestdagen een ankerpunt voor het land om op adem te komen, om een streep te kunnen zetten onder dat wat is gebeurd en hoopvol te kijken naar wat komen gaat. Vanuit die gedachte wenst S&V u een verlichtende Kerst toe, een gelukkig nieuwjaar en meer dan ooit een goede gezondheid.

Jelle Baartmans

Gert Jan Verhoog