Wie de Klassieken volgt zal leiden

VCN-volgteam adviseert ontwikkelteams Curriculum.nu

Voor de campagne Klassieken.nu van de Vereniging Classici Nederland (VCN) volgen wij de ontwikkelingen rondom de herziening van het onderwijscurriculum op de voet. Op de  website Klassieken.nu verschijnen regelmatig berichten over de Klassieken geschreven door leraren uit heel Nederland, aangesloten bij ons ambassadeurs-netwerk. En nu de ontwikkelteams van Curriculum.nu hard aan het werk zijn met het ontwikkelen van bouwstenen, heeft VCN een speciaal volgteam ingesteld.

Dit volgteam heeft als taak de curriculumherziening intensief te monitoren en van advies te voorzien. Met name de ontwikkelteams voor de aandachtsgebieden Burgerschap, Moderne Vreemde Talen, Kunst & Cultuur en Mens & Maatschappij wordt door het volgteam in de gaten gehouden. Zo bezochten drie leden van het ontwikkelteam Engels/moderne vreemde talen afgelopen jaar al een bijeenkomst van het VCN-volgteam. Tijdens deze ontmoeting bespraken zij de overeenkomsten en verschillen tussen de betrokken vakken. Bij moderne vreemde talen krijgt ‘communicatie’ een andere inhoud dan bij GLTC. Het ontwikkelteam Engels/MVT ziet bijvoorbeeld het actief spreken van de taal als een van de belangrijkste thema’s. Bij GLTC ligt de nadruk sterker op passieve taalverwerving aan de hand van teksten.

Aan de hand van de bouwstenen van de ontwikkelteams heeft het VCN-volgteam eind 2018 een visie aan de leden gepresenteerd voor het leergebied Griekse en Latijnse taal en cultuur. Het gaat daarbij om een gedeelde visie op onderwerpen als de reikwijdte van het vak, de vraag hoe de vakken GLTC bijdragen aan de hoofddoelen van onderwijs en de samenhang tussen GLTC en de brede vaardigheden in het nieuwe onderwijscurriculum.

De komende maanden blijven de ontwikkelteams van Curriculum.nu en het volgteam van VCN hard doorwerken aan de bouwstenen voor het nieuwe curriculum. In september worden de ontwikkelde bouwstenen aan minister Slob (voor Basis- en Voortgezet Onderwijs) gepresenteerd.

Wilt u meer weten over de campagne Klassieken.nu? Neem dan vooral een kijkje op de website www.klassieken.nu of schrijf u in voor de tweemaandelijkse nieuwsbrief!

Voor in de agenda: Week van de Klassieken, dit jaar van 4 april 2019 tot en met 14 april 2019

 

Querine Hoejenbos
Den Haag, februari 2019