Nederland is een ridder rijker – Jan Schinkelshoek ontvangt koninklijke onderscheiding

Jan Schinkelshoek (65) is woensdagavond benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.  Schinkelshoek ontving de onderscheiding uit handen van premier Mark Rutte, die als verrassing kwam binnenlopen tijdens een bijeenkomst van het Montesquieu Instituut in internationaal perscentrum Nieuwspoort te Den Haag. ‘Beschouw het als een oeuvreprijs en als een aanmoediging’, aldus de premier.

Het bijzondere aan Schinkelshoek is volgens Rutte zijn relativerende blik op de eeuwigheid. ‘Vroeg of laat wordt iedereen op of rond het Binnenhof opgeslokt door de waan van de dag, de kop in de ochtendkrant, het laatste bericht op onze smartphones. Maar niet Jan Schinkelshoek.’

We kennen je in Den Haag als politiek dier, als politieke omnivoor eigenlijk. Soms was je vermomd als journalist, dan weer als voorlichter en ook nog een paar jaar als Kamerlid. Maar met één constante: je ‘onberedeneerbare passie voor de publieke zaak’ zoals je dat zelf wel eens hebt genoemd. En natuurlijk je hoed, je bijna Donneriaanse herenrijwiel en je vlinderdas. Zo kunnen we je uittekenen. Op de fiets, met wapperende jaspanden op weg naar een volgende bijeenkomst.’

In het bijzijn van zijn vrouw Agaath Reuchlin, zijn kinderen en drie oudste kleinkinderen (van de zes), collega’s, vrienden en andere persoonlijke gasten kreeg Schinkelshoek zijn versierselen door de premier opgespeld.

Hierna feliciteerden velen, onder wie de collega’s van het kantoor Schinkelshoek en Verhoog, hem met deze onderscheiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Schinkelshoek & Verhoog
  • Smidswater 27
  • 2514 BW Den Haag
  • (070) 820 91 00