De campagne Klassieken.nu van de Vereniging Classici Nederland (VCN) gestart in het kader van de herziening van het onderwijscurriculum, komt in de volgende fase. Alle aandacht was in eerste instantie gericht op de Haagse politiek en de ontwikkeling van de website www.klassieken.nu inclusief bijbehorende nieuwsbrief. In de tweede fase gaat het nu om het meer zichtbaar maken van de klassieke talen en klassieke cultuur.

Wat gebeurt er allemaal op de scholen? Welke bijzondere activiteiten worden er georganiseerd en hoe ervaren leerlingen hun gymnasiale vorming? In de kernboodschap is geformuleerd dat de klassieken de moderne samenleving verbinden. Hoe krijgt dit vorm in de praktijk?

Om hier achter te komen, werken we hard aan het opbouwen van een landelijk netwerk van ambassadeurs op zelfstandige gymnasia en gymnasiale afdelingen van scholengemeenschappen. Er gebeurt verrassend veel op de scholen en een aantal ambassadeurs heeft hier inmiddels over geschreven op de website.  De klassieke talen en de klassieke cultuur worden geïntegreerd en verbonden met onze tijd. Ook in de eindexamenopgaven. Deze verbinding wordt zeer gewaardeerd door de leerlingen. De klassieken komen ook aan bod op Lowlands, staan middenin hun leven.

Op de nazomerconferentie van de VCN kwam dit verbinden eveneens uitgebreid aan de orde. Professor Ineke Sluiter, hoogleraar Griekse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Leiden, lichtte haar succesvolle onderzoeksproject ‘Anchoring Innovation’ toe. Hierin staat het verbinden van het nieuwe met het bekende centraal. “Een succesvolle innovatie is met name het gevolg van herkenning. Met de technologische waarde alleen red je het niet.”
En dat is precies wat de campagne Klassieken.nu beoogt: het herkenbaar maken van de waarde van de klassieken. Daar ligt ook de opdracht aan de gymnasia. De ondersteuning van Schinkelshoek & Verhoog bij dit project wordt zeer gewaardeerd.

Klaas Taselaar
September 2017