Presentatie in Nieuwspoort van curriculumadvies Selfie met Sappho

De Vereniging Classici Nederland (VCN) presenteerde afgelopen donderdag 31 oktober in het Haagse perscentrum Nieuwspoort haar curriculumadvies voor Griekse en Latijnse Taal en Cultuur (GLTC): Selfie met Sappho. Voorzitter Jet van Gelder van de VCN riep onderwijsminister Arie Slob op de klassieken nu volwaardig te betrekken bij de verdere voorbereiding van het nieuw leer- en onderwijsplan Curriculum.nu.

Schinkelshoek & Verhoog (S&V) ondersteunt de VCN bij het behartigen van haar belangen. Het bureau adviseert het bestuur, volgt de ontwikkelingen in politiek Den Haag over de curriculumherziening op de voet, verzorgt de redactie van de nieuwsbrief en website www.klassieken.nu, ondersteunt de gelijknamige campagne en hielp ook met de uitgave van Selfie met Sappho. ‘Klassieken verbinden moderne samenleving’, vat de kop de inhoud samen van de kernboodschap van VCN. Dat motiveert S&V bovenal zich sterk te maken voor de VCN.

Voorzitter van Curriculum.nu Theo Douma neemt het eindrapport in ontvangst van VCN voorzitter Jet van Gelder.
Voorzitter van Curriculum.nu Theo Douma neemt het eindrapport in ontvangst van VCN voorzitter Jet van Gelder.

Tijd en ruimte

Met het eindrapport hebben de gezamenlijke Nederlandse classici ‘een toekomstbestendig en samenhangend curriculum GLTC’ afgeleverd, aldus Van Gelder. ‘Nu hebben we twee dingen nodig van de minister: tijd en ruimte. Met het voornemen om de lestijd voor het kerncurriculum terug te brengen tot 70 procent komt in het nauw wat wij als kernvernieuwing van ons nieuwe curriculum zien: de integratie van taal en cultuur én de reflectie op het eigene en het vreemde, wat leidt tot persoonlijke vorming en burgerschap.’

Het eindrapport van het VCN-volgteam is het eindresultaat van ruim anderhalf jaar denkwerk, hoor en wederhoor over de toekomst van het onderwijs in Grieks en Latijn in Nederland. Jet van Gelder reikte het eindrapport uit aan Theo Douma, de voorzitter van curriculum.nu. Het nieuwe curriculum zet de lijnen uit waarmee het GLTC-onderwijs de komende jaren de verbindende functie van de klassieken in onze moderne samenleving kan behouden en versterken.

Wilt u meer weten over de campagne Klassieken.nu? Neem dan vooral een kijkje op de website www.klassieken.nu of schrijf u in voor de tweemaandelijkse nieuwsbrief! Lees hier het persbericht over de VCN-bijeenkomst.

Kim Hardonk

Kim Hardonk
Den Haag, december 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Schinkelshoek & Verhoog
  • Smidswater 27
  • 2514 BW Den Haag
  • (070) 820 91 00