Prinsjesdag 2016: Politiek testament kabinet-Rutte

Troonrede ademt trots uit, Miljoenennota viert financiële successen
Prinsjesdag 2016 ademt ‘Rutte-aans’ optimisme

Het kabinet-Rutte-Asscher is begonnen aan een afscheidstournee.
Vanmiddag heeft het scheidende kabinet van VVD en PvdA – over een klein half jaar zijn er nieuwe verkiezingen – in Den Haag zijn politieke testament gepresenteerd: een Troonrede vol ‘trots’ over wat is gepresteerd, een Miljoenennota die financiële successen viert en een Begroting die vol zit met ‘verkiezingscadeaus’, zoals de oppositie ze ongetwijfeld zal noemen.

In de aanloop naar Prinsjesdag 2016 is praktisch alles uitgelekt, meer in dan in voorgaande jaren. Uiteenlopend van een koopkracht die voor iedereen op blijft tot extra miljoenen voor defensie, van geschrapte bezuinigingen op ouderen- en gehandicaptenzorg tot nieuwe impulsen voor politiek, justitie en rechtspraak.
Dat hele pakket werd vanmiddag aan het Binnenhof met gepaste trots en dito zelfvertrouwen gepresenteerd – via Troonrede, Miljoenennota en Begroting.
Het scheelde maar weinig of het kabinet klopte zich via de Troonrede op de borst: ‘weer vaste grond onder de voeten’. Dankzij die successen is er weer ‘ruimte voor groei van inkomens en gerichte investeringen’, uitlopend op een lange lijst van extraatjes.
Problemen (vluchtelingen, Brexit, economische onzekerheden) werden niet verbloemd, evenmin als dreiging van terrorisme. Maar overheersend waren ‘Rutte-aans’ optimisme, zelfverzekerdheid en geloof in ‘bestendige vooruitgang’, afgezegeld met een zekere verbetenheid (‘aan grondwettelijk vastgelegde normen kan niet worden getornd’).

Voor de oppositie zal het een hele opgave worden om dat zelfbeeld van Rutte-Asscher te vertroebelen. Maar vanaf morgen zullen Buma (CDA), Pechtold (D66), Roemer (SP), Wilders (PVV) en Klaver (GL)  het in de Tweede Kamer proberen – samen met de rest van de oppositie.

– Jan Schinkelshoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Schinkelshoek & Verhoog
  • Smidswater 27
  • 2514 BW Den Haag
  • (070) 820 91 00