Prinsjesdag 2019: Goed Nieuws Show Rutte III

Troonrede, Miljoenennota & Begroting hebben voor iedereen iets te bieden.

Prinsjesdag 2019 is één grote Goed Nieuws Show voor Rutte III geworden. Vanmiddag heeft de regering een totaalpakket gepresenteerd – via Troonrede, Miljoenennota en Begroting – dat voor ongeveer iedere Nederlander iets te bieden heeft.

Kort samengevat komt de boodschap van het kabinet – verwoord door koning Willen Alexander – er op neer dat vanaf volgend jaar iedereen gaat merken dat het al weer een paar jaar goed gaat met het land. De belastingen, met name voor de middengroepen, gaan omlaag, knelpunten in onderwijs, gezondheidszorg en woningbouw worden aangepakt, er is een investeringsfonds van vele miljarden in voorbereiding.

Prinsjesdag 2019 markeert de ‘wederopstanding van het kabinet’, zoals het binnen de regeringspartijen wordt genoemd. Nog geen jaar geleden – het jaar van dividendbelasting, irritaties over het klimaat, touwtrekken over pensioenen, wrijvingen binnen de coalitie – gaf men aan het Binnenhof geen cent voor Rutte III. Er werd volop gespeculeerd over een voortijdige kabinetscrisis. Maar het kabinet, minister-president Rutte voorop, heeft zich aan die problemen ontworsteld. Gesteund door een Klimaatakkoord en een Pensioenakkoord, kon het vandaag bijna triomfantelijk een kloeke, markante begroting voor 2020 presenteren.

Die politieke wederopstanding wordt mogelijk gemaakt door economische meewind. In de Troonrede somde koning Willem Alexander het op: een lage werkloosheid, een kleinere staatsschuld, begrotingsoverschotten. Dat maakt het mogelijk royaal met miljarden te strooien.

Maar het herstel is brozer dan het lijkt. Via de koning gaf de regering een ‘winstwaarschuwing’ af. Het hoogtepunt van de economische groei lijkt voorbij, internationaal lopen de spanningen op en Brexit is een donkere wolk aan de horizon. Ook politiek blijft het kwetsbaar. Af en toe dringt tot de buitenwereld iets door van irritaties en zelfs spanningen tussen de partners in de nog steeds onwaarschijnlijke links-rechtse regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Misschcien wel daarom prees premier Rutte – via de koning – ‘verstandige compromissen in het brede midden’ als remedie voor Nederland aan.

In de Tweede Kamer zal vanaf morgen moet blijken of die boodschap aanslaat.

Jan Schinkelshoek
Den Haag, Prinsjesdag – 17 september 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Schinkelshoek & Verhoog
  • Smidswater 27
  • 2514 BW Den Haag
  • (070) 820 91 00