Prinsjesdag: Niemandsland tussen Rutte II en Rutte III

Troonrede & Miljoenennota maken balans op

Prinsjesdag 2017 valt midden in het niets tussen de kabinetten Rutte II en Rutte III. Troonrede, Miljoenennota en Begroting – de vaste ingrediënten van Prinsjesdag – vormen vooral een tussenstand tussen wat-is-bereikt en wat-nog-moet-gebeuren.

In de Troonrede somde koning Willem Alexander de successen van Rutte II op, om er in één adem aan toe te voegen dat er nog veel te doen blijft. ‘Kijkend naar Nederland zien we aan het einde van deze kabinetsperiode veel positieve ontwikkelingen’, zei hij. ‘Toch merkt niet iedereen de economische groei voldoende in het dagelijkse leven. Daarom is belangrijk dat meer mensen gaan profiteren van de economische voorspoed.’

Ook minister Jeroen Dijsselbloem, de scheidende minister van financiën, maakte een positieve slotbalans op. En ook hij bindt – via de Miljoenennota – zijn opvolgers-in-spe op het hart het niet opnieuw uit de hand te laten lopen: ‘Er zijn ook risico’s.’ De begroting laat een overschot zien: € 7.8 miljard.

Over het vervolg – komt er een belastingverlaging, waar gaan extraatjes heen?  -hebben Troonrede en Miljoenennota niets te melden. Dat is nog ‘verborgen’ in het regeerakkoord waaraan VVD, CDA, D66 en CU de laatste hand leggen.

In het niemandsland tussen Rutte II en Rutte III ademde de Troonrede ‘terughoudendheid’, zoals de koning het noemde. Er worden, in afwachting van het aantreden van de nieuwe regeringsploeg, geen nieuw voorstellen gedaan. En wat wel wordt aangekondigd, was al bekend: een verhoging van de lerarensalarissen (€ 270 miljoen), een budgetverhoging voor verpleeghuiszorg (€ 435 miljoen), een koopkrachtreparatie voor gepensioneerde en uitkeringsgerechtigden (€ 425 miljoen) en een royaler schadefonds voor ‘Groningen’ [oningevuld].

Waar het binnenland onbegaanbaar is, is er des te meer aandacht voor het buitenland. Extra aandacht is er voor alles wat zich buiten de Nederlandse grenzen afspeelt: van de verwoestende orkaan op de bovenwinden tot de terreuraanslagen in Europa, van versterking van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten tot het voorzetten van de militaire missies in o.a. Mali en van cyberspionage, cyberspionage en cybercriminaliteit tot de grensbewaking.

In het niemandsland tussen Rutte II en III heeft de Tweede Kamer er van afgezien om te debatteren over Troonrede en Miljoenennota. Het wachten is op de regeringsverklaring van het nieuwe kabinet, in Den Haag op voorhand al de échte troonrede’ genoemd.

Jan Schinkelshoek
Prinsjesdag 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Schinkelshoek & Verhoog
  • Smidswater 27
  • 2514 BW Den Haag
  • (070) 820 91 00