Schinkelshoek & Verhoog met Patrick Gibbels thuis in Brussel

Met Patrick Gibbels is Schinkelshoek & Verhoog niet alleen thuis in Den Haag, maar ook in Brussel (thuisinbrussel.eu). Gibbels Public Affairs is gevestigd op steenworp afstand van het Place du Luxembourg, het Brusselse Binnenhof. Deze week presenteerde de nieuwe Europese Commissie haar jaarlijkse Werkprogramma. Met meer voorstellen dan de vorige Commissie.

Patrick Gibbels

Wachten zijn wij wel gewend in Brussel. Of het nu gaat om een nieuwe Belgische regering of op de continue vertraagde treinen. De Europese Commissie presenteert echter steevast haar jaarlijkse Werkprogramma aan het einde van oktober. Dat liep deze keer net even iets anders…

Het zat ook niet mee voor Ursula von der Leyen, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Frans Timmermans, die als uitvoerend vicevoorzitter net naast het net viste voor de toppositie, had zijn tranen nog niet gedroogd of de Commissie kreeg haar eerste serieuze crisis voor de kiezen. Twee van de door Von der Leyen voorgedragen aspirant-commissarissen bleken niet helemaal koosjer te zijn en werden dientengevolge door het Europees Parlement afgewezen. De nieuwe commissievoorzitter had zo veel tijd gestoken in het zeker stellen van een genderbalans binnen haar Commissie dat het doorlichten van de kandidaten er een beetje bij was ingeschoten.

Het horen van de aspirant-commissarissen duurde überhaupt al langer dan gebruikelijk. Het Europees Parlement (overigens ook nieuw) heeft namelijk nog meer zeggenschap over de samenstelling van de Commissie gekregen doordat nu ook afzonderlijke parlementaire commissies de aspiranten het vuur aan de schenen mogen leggen. Deze commissies wilden dan ook maar wat graag hun nieuwe spierballen laten zien, waardoor het proces flink aansleepte.

Nu, ongeveer drie maanden later, heeft de Europese Commissie toch eindelijk haar werkprogramma gepresenteerd. Wat opvalt is dat er meer nieuwe wetsvoorstellen in staan dan het geval was in de Commissie-Juncker, waar ‘less is more’ het devies was. Juncker – in de praktijk vooral Timmermans – had met zijn Commissie een radicale verandering doorgevoerd. Waar zijn voorganger, Jose Manuel Barroso, jaarlijks steevast met meer dan honderd nieuwe wetsvoorstellen op de proppen kwam, beperkte de Commissie-Juncker dit tot ongeveer 27. De klaagzang van het Europees Parlement en de Europese bevolking om minder regeldruk leek gehoord. Von der Leyen lijkt hier met 43 nieuwe voorstellen licht van af te wijken, al doet zij dit in stilte.

De timing van de publicatie van het werkprogramma is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Deze vond namelijk plaats op 29 januari, de dag dat ook de Brexit wet door het Europees Parlement werd aangenomen, waardoor het gebeuren overschreeuwd werd door vlaggenwapperende en zingende Brexiteers in het Europees Parlement. Ofwel heeft de PR afdeling van de Commissie zitten slapen, ofwel was het een bewuste keuze in en wilde Von der Leyen duidelijk maken dat ook zonder het Verenigd Koninkrijk het werk gewoon doorgaat.

De inhoud van het werkprogramma is duidelijk verdeeld in onderwerpen, met aan kop de door Timmermans geleide European Green Deal. Andere onderwerpen zijn A Europe fit for the Digital Age; An Economy that Works for People; A Stronger Europe in the World; Promoting our European Way of Life; A New Push for European Democracy. Voor het bedrijfsleven zullen duurzaamheid, digitalisering, belastingen Interne Markt en financiën de boventoon voeren.

Vanuit Brussel zullen wij ons de komende tijd buigen over het werkprogramma en de daarin verwerkte nieuwe wetsvoorstellen. Wij houden u graag op de hoogte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Schinkelshoek & Verhoog
  • Smidswater 27
  • 2514 BW Den Haag
  • (070) 820 91 00