Blog: Deze motie gaat het politiewerk niet helpen

Voor de Tweede Kamer is het vanaf vandaag waarschijnlijk geregeld. De regering moet het nog even uitvoeren, maar dan hebben politiemensen niet langer last van de digitale schandpaal die internet voor hen is geworden. Dan mogen zij immers niet meer herkenbaar in beeld worden gebracht. Probleem opgelost. Punt. Uit.

Was de wereld maar zo maakbaar. Het positieve van de motie van het PvdA-Kamerlid Marcouch (oud-politieman), mede-ingediend door Kooiman (SP) en Tellegen (VVD) is dat het probleem wordt erkend. Het negatieve is dat de motie even goed bedoeld als onuitvoerbaar is.

Sterker: de motie zal een averechts effect hebben. Vanaf vandaag zijn treiterende filmers en vloggers immers niet alleen door de wet, maar ook nog eens door de Tweede Kamer gelegitimeerd in hun zieke gedrag. Voortaan is er geen discussie mogelijk: zij mogen politiemensen filmen, hoe hinderlijk, aanstootgevend en irritant dat ook is. Je hoort het ze al zeggen: ‘Hé agentje, heb jij niet gehoord wat ze in de Kamer zeiden’. Ze mogen het materiaal zelfs publiceren. Politiemensen mogen alleen niet herkenbaar zijn.

De motie gaat ook voorbij aan het feit dat het maken van dergelijke beelden het politiewerk hindert. Als je op een meter afstand (of korter) wordt gefilmd dan kan je je niet vrij bewegen. Je komt al gauw in botsing met je audiovisuele belagers. Letterlijk. Een bijzonder effectieve methode om onderzoek of optreden door de politie te hinderen. Ook dit kan blijkbaar voortaan geen reden meer zijn om in te grijpen.

Volstrekt onduidelijk is voorts wat de nieuwe regel gaat betekenen voor journalisten. Mogen ook die politiemensen niet meer herkenbaar publiceren? Dat worden een hoop geblurde foto’s en reportages. De motie zegt er niets over, en tegenwoordig is iedereen journalist, iedereen heeft z’n eigen podium. Hoe ga je in vredesnaam dat verschil aanbrengen? En geloof me: ook een foto of reportage in het NOS Journaal kan het privéleven van een politieman aardig overhoop halen.

Deze motie gaat het werk van politiemensen op straat niet helpen. Ze moeten na een incident wachten tot ze terug zijn op het bureau om te constateren dat de beelden herkenbaar online zijn gezet. En dan kunnen ze proces-verbaal opmaken en de zaak bij de recherche leggen. Die gaat onderzoek doen (bent u er nog?) en als het een beetje meezit wordt er dan een verdachte aangehouden. Die ruiterlijk toegeeft dat hij de beelden heeft gemaakt, maar ontkent dat hij ze herkenbaar online heeft gezet. Ja, hij heeft de beelden breed gedeeld met z’n vrienden, maar wat die hebben gedaan? Zoek het lekker uit.

Het positieve van de motie is, zoals gezegd, dat het probleem wordt onderkend. Dat is winst na de incidenten van de afgelopen tijd. Politiewerk wordt steeds lastiger. Vrijwel alle maatschappelijke problemen hebben invloed op het werk van politiemensen. Inclusief de toenemende collectieve allergie voor wetten en regeltjes, voor gezag en autoriteit.

In dat kader lijkt het me beter om de algemene erkenning voor het moeilijke politiewerk om te zetten in een soort maatschappelijk krediet voor politiemensen. Krediet dat ingezet wordt als er weer eens een incident opspeelt. Dan zou het mooi zijn als er niet meteen op hoge toon uitleg wordt geëist en een oordeel wordt gevormd, maar dat de politie het voordeel van de twijfel krijgt. Totdat het tegendeel is bewezen, zeg maar.

De laatste zin van de motie van Marcouch, Kooiman en Tellegen luidt ‘en gaat over tot de orde van de dag’. Ik weet het: dat is een standaardzin onder moties. In dit geval is de zin toch een beetje wrang, want het is precies wat veel mensen vrezen. We maken ons even druk en gaan dan weer over tot de orde van de dag.

16-02-01-foto-eric-stolwijk

 

Eric Stolwijk
december 2016

 

 

 

 

Tekst van de Motie Marcouch:

 • overwegende dat vrije meningsuiting en nieuwsgaring van groot belang zijn;
 • overwegende dat politieagenten van wie foto- en filmmateriaal gepubliceerd wordt, daarvan hinder bij hun werk kunnen ondervinden of dat die publicaties kunnen bijdragen aan bedreigingen of beledigingen;
 • overwegende dat het publiceren van dergelijk beeldmateriaal ook een impact kan hebben op het privéleven van de agenten en hun gezinnen;
 • van mening dat politieagenten een redelijk belang hebben tegen het herkenbaar publiceren van hun portret;
 • van mening dat ook onherkenbaar gemaakte beelden kunnen bijdragen aan publieke controle van de politie;
 • verzoekt de regering om, ervoor te zorgen dat politieagenten tijdens hun opleidingen en trainingen leren hoe zij moeten omgaan met personen die hen fotograferen of filmen;
 • verzoekt de regering tevens, te bewerkstelligen dat politieagenten niet langer geschaad worden door het publiceren van beelden en de desbetreffende regels zodanig te wijzigen dat zij alleen onherkenbaar in beeld mogen worden gebracht,
 • en gaat over tot de orde van de dag.

Marcouch Kooiman Tellegen

Comments (4)

 1. Strakke conclusie Eric. Onwerkbaar voor ons fotografen. Wij hebben nog zelfcensuur, die vlogidioten zijn het probleem. Vroeger een klap met de korte knuppel en een week vloeibaar voedsel. Maar dat mag niet meer. Maar wat me het meeste verbaasd is dat er 148 wereldvreemde kamerleden zijn die denken dat dit kan. Er zal geen minister zijn die hier z’n handen aan gaat branden want die wordt bij de eerste de beste rechter keihard teruggefloten. Zie je het voor je: elke foto van een demonstratie of actie met balkjes. Zelfs de foto bij het interview met de korpschef in bijvoorbeeld het Tijdshrift voor de Politie met balken. Want: ook politieman he.
  En over die twee tegenstemmende kamerleden zullen we het ook maar niet hebben want die sporen ook niet. Maar de intelligentie van de kamer valt me heel hard tegen.

 2. Eric Stolwijk says:

  Wat je zegt, Roel, onwerkbaar. Wel jammer want de bedoeling was goed. Ben wel benieuwd hoe de minister dit gaat aanpakken. De kamer was (wat je ervan vindt) heel duidelijk. Ik zou zeggen: Tom Poes, verzin een list.

 3. Wanner gaat men eens begrijpen dat we niet meer in het industriële maar het digitale tijdperk leven !! Dit laatste trachten aan te pakken met regeltjes uit het vorige tijdperk werkt niet meer en leidt eerder tot #disruptie van de politiediensten dan ondersteuning. Kijk op #socmed hoeveel foto’s er door de politiemensen zelf geplaatst worden van hun en collega’s …

  1. Eric Stolwijk says:

   We proberen een probleem van de 21ste eeuw aan te pakken met een oplossing van de 20ste. Dat gaat niet werken. Wat is jouw voorstel om dit vraagstuk aan te pakken? Hoe moeten we hiermee omgaan? Je bent in België één van de voorlopers (De voorloper), heb jij een idee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Schinkelshoek & Verhoog
 • Smidswater 27
 • 2514 BW Den Haag
 • (070) 820 91 00