Weinakademiker vertaalt politiek naar wijn

Yvo Erades (28), eigenaar van wijnwinkels La Bordelaise en Noordman Wijnen te Leiden, verzorgt sedert vijf jaar de kerstrelatiegeschenken van Schinkelshoek & Verhoog. Dankzij eerdere studies en betrokkenheid bij het Model European Parliament (MEP) en de JOVD verbindt hij twee werelden met elkaar: die van wijn en politiek. Voortreffelijk weet Erades de jaarlijkse kerstboodschap te vertalen naar de inhoud van een wijnkistje. Met welke wijnen maakt u goede sier met kerst? Wat zijn politiekmaatschappelijke uitdagingen van de wijnsector? Onze Weinakademiker geeft advies.

Kerstdis nadert. Voor wie op de laatste trends wil inspelen; welke wijnen zijn in opkomst?

‘In steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag winnen zogeheten natuurwijnen aan populariteit. Deze zijn gestoeld op biologische principes waaraan niets wordt toegevoegd. Tevens worden ze niet gefilterd of geklaard. Ook oranje wijn, witte wijn die is gemaakt met de productiemethode van rode wijn, en wijnen uit onbekende gebieden (bijvoorbeeld Hongarije, of zelfs uit Nederland) zijn geliefd. Verder is er vraag naar minder alcohol: de tijd van vijftien procent wijnen ligt achter ons. Het moet lichter worden, denk aan 12 procent.’

Consumenten willen dus minder ‘zware wijn’ drinken. Past dat in een breder perspectief van verantwoorde alcoholconsumptie?

‘Er wordt er op een heel andere manier wijn gedronken. Iets minder, maar wel beter. Vroeger genoten mensen elke dag van een glas wijn, nu vaker enkel in het weekend. Wijn drinken wordt daardoor meer een beleving. Dat betekent ook dat consumenten meer kennis willen vergaren over wat zij precies drinken. In Leiden geef ik cursussen. Die geraken snel vol.’

Naast bewustwording van alcoholgebruik geldt duurzaamheid als een heet politiek hangijzer. Hoe speelt de wijnsector daarop in?

‘Consumenten kiezen vaker voor biologische wijnen. Producenten zijn druk in de weer met het verminderen van glasgebruik en verzinnen alternatieven voor kurk. In omringende landen stijgt de verkoop van zogeheten bag-in-box wijnen, dozen met een kraantje. Zo’n verpakking vervangt wel vier flessen wijn, maar zet je tijdens kerst toch niet gauw op tafel.’

Na de feestdagen volgt voor sommigen een winterdip. Er bestaan initiatieven zoals Dry January. Geloof je in een toekomst van alcoholvrije wijnen?

‘Er is een grote toename in de verkoop van alcoholvrije wijnen. Die zijn de afgelopen jaren flink verbeterd. Ook bekende sommeliers koppelen er steeds vaker hun naam aan. Met minderen, of zelfs tijdelijk stoppen, is niets mis. Het is goed om bewust te zijn van wat alcohol met je doet. Ik zou zeggen: probeer eens zo’n alcoholvrije wijn tijdens januari.

Noordman Wijnen is aangesloten bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW). Deze brancheorganisatie is opdrachtgever van Schinkelshoek & Verhoog.

Jos Engelkes

Jos Engelkes
Den Haag, december 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Schinkelshoek & Verhoog
  • Smidswater 27
  • 2514 BW Den Haag
  • (070) 820 91 00